Radio je tradicionalan medij za oglašavanje. Zbog svoje dinamičnosti, putem njega oglašivači imaju priliku poslati poruku potencijalnim kupcima svojih proizvoda/usluga. Uglavnom marketinški stručnjaci smatraju kako je zabavna i informativna kampanja na radiju važan alat u cijelokupnom marketingu, bez obzira da li se radi o malim ili velikim tvrtkama. Uz podršku ostalih alata može se ostvariti značajan uspjeh u poslovanju, razvijanju branda i podizanju svijesti o tržišnoj marki.

Koristi od oglašavanja na radijuUobičajen postupak pri izradi radijskog oglasa

Prepoznatljiv izgled

Većina radijskih postaja ima prepoznatljiv izgled. Samo domaća glazba, ozbiljna glazba… Svaki od radija ima svoju publiku koju oglašivači mogu dohvatiti. Radio produkcija i emitiranje nije toliko skupo te se oglasi mogu davati na više radijskih postaja istovremeno.

Aktivno slušanje

Radio je uglavnom sekundarni medij, ali određene prilike kao vožnja u autu, daju kao rezultat aktivno slušanje. U takvim situacijama dobra reklama – oglas može rezultirati sjajnim poslom…

DriveTime

Radio je najslušaniji popodne i ujutro – DriveTime. Sekundarne kategorije su prijepodne i večer. Kategorije se razlikuju od postaje do postaje no ove su glavne i od pravilnog odabira ili kombiniranja ovise rezultati oglašavanja.

Mobilni medij

Radio je jedini mobilni medij. Sluša se na poslu, autu, kod kuće, prilikom odlaska na posao, za vrijeme posla … Radio se sluša ne samo na radio uređajima već računalima, pametnim telefonima, televizorima. Slušatelji mogu čuti vašu reklamu bilo kad i bilo gdje.

Pristupačna cijena

Prema istraživanjima prosječna osoba mora vidjeti ili čuti oglas-reklamu barem tri puta prije bilo kakvog učinka. S obzirom na cijenu većina malih tvrtki može si omogućiti jedino oglašavanje na radiju.

  • Informacija o zadatku-cilju radio spota (vaši materijeli, želje, konačni tekst za snimanje)

  • Izrada scenarija

  • Izrada radne snimke

  • Finalna snimka

  • Vrijeme je za uključiti radio i slušanje vlastitog spota – oglasa

Primjeri radijskih oglasa i reklama
Taxi
Kaptolska klet
Mana moda I
Mana moda II
Mataš
Velana